In het vorige artikel hebben we een van de vele ritmes in het lichaam ontdekt aan de hand van de hormoonschommelingen. Dit heeft je misschien geholpen om een mindset aan te nemen waarmee je de balans tussen rust en activiteit weer kunt vinden.
In dit artikel gaan we nog iets dieper in op de mentaliteit waarmee je op de yogamat stapt. Dat doen we aan de hand van de yamas en niyamas, de eerste twee pijlers van het 8-voudige pad van Patanjali, een van de oudste yogageschriften.
Mindset in yoga
Yoga was nooit bedoeld als lichamelijke beweging, maar eerder om het lichaam klaar te maken om voor langere tijd in de meditatiehouding te zitten. Misschien heb je weleens gehoord van de 8 sutra’s van Patanjali. Het 8-voudige pad wordt ook wel zo genoemd, waarin je stap voor stap naar een diepe meditatieve staat toewerkt.
Het 8-voudige pad begint met normen en waarden over hoe je met jezelf en anderen omgaat, over je mindset. Dan pas gaat het over asanas; yogahoudingen, om je klaar te maken voor de meditatiehouding. Vervolgens gaat het over ademhaling. Pas daarna kun je je klaarmaken voor meditatie, in de volgende stappen: Eerst moet je leren om zaken los te laten, afstand nemen van wat niet voor je werkt. Daarna begin je met het oefenen van concentratie. Als je concentreert, kun je dat wat je doet namelijk beter doen. Dan pas volgt meditatie; voor langere tijd in stilte zitten.
Om maar even aan te geven: yoga en meditatie komen pas nadat je de juiste mindset hebt aangenomen.
Welke mindset past bij yoga?
De eerste stap van de filosofie van Patanjali zijn de Yamas, de manier waarop je omgaat met je omgeving.
Yamas
Ahimsa - Geweldloosheid Dit betekent letterlijk ‘niet moorden’. Je gebruikt geen geweld, fysiek of mentaal, naar anderen of jezelf. Hier komt de veganistische traditie van yoga vandaan. Je bent vrij van angst, zodat je met compassie en tolerantie naar jezelf en de wereld om je heen kunt kijken. In de yogales gebruik je geweldloosheid door zacht met je lichaam om te gaan in elke asana (yogahouding).
Satya - Waarheid Je verspreidt geen leugens, maar bent eerlijk tegen anderen en jezelf. Op de yogamat blijf je eerlijk tegen jezelf. Je merkt de signalen van je lichaam op en luistert daarnaar.
Asteya - Niet Stelen Gebruik alleen wat van en voor jou is, niet meer. Dit kan gaan over water, voedsel, woorden of gedachten, maar ook bijvoorbeeld over tijd: kom niet te laat, waardoor je iemand anders' tijd gebruikt. Je bent op tijd bij de yogastudio, zodat de les kan beginnen.
Brahmacharya - Zelfbeheersing
Je houdt je energie bij je, in plaats van steeds maar meer te willen of andere mensen als lustobject te beschouwen. Je houdt je focus op je eigen mat en bent niet bezig met hoe mooi jouw Krijger II eruitziet voor de rest van de zaal.
Aparigraha - Hebzuchtloosheid
Koop of verzamel geen dingen die je niet nodig hebt, en wees tevreden met wat je hebt. Je gebruikt alleen de kussens en kleden die je nodig hebt, niet meer, zodat er ook nog overblijft voor anderen.
Niyamas
De tweede stap van de ‘8 limbs of yoga’ van Patanjali zijn de Niyamas, over hoe je met jezelf omgaat.
Saucha - Zuiverheid
Je zorgt voor een schoon lichaam door gezonde voeding, een schone omgeving, en wassen, en houdt je geest schoon door positieve, heldere gedachten. De yogales kan onderdeel zijn van het streven naar Saucha; door te bewegen en te mediteren zorg je voor je lichaam en geest.
Santosha - Tevredenheid
Ongeacht de situatie ben je tevreden. Misschien zijn er yogahoudingen die je minder leuk vindt, of kun je door een blessure niet alles meedoen. Je blijft dan focussen op de tevredenheid over wat er wel lukt.
Tapas - Zelfdiscipline
Je hebt het doorzettingsvermogen om je te blijven ontwikkelen. Op de yogamat blijf je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van je lichaam. Nieuwe houdingen benader je zonder geweld, om je verder te kunnen ontwikkelen.
Svadhyaya - Zelfstudie
De beste versie van jezelf willen worden door theorieën toe te passen, maar ook door zelfreflectie, bijvoorbeeld journaling. Tijdens de yogales bekijk je steeds weer opnieuw hoe je op de automatische piloot in een houding komt te staan, en hoe je de houding kunt verbeteren voor je lichaam. Na de les kun je reflecteren op hoe je je hebt bewogen op de yogamat. Was het geweldloos, met aandacht en tevredenheid?
Isvara Pranidhana - Overgave
Letterlijk betekent het ‘overgave aan God of het universum’. Het gaat om het besef dat je een klein onderdeel bent van een groter geheel, en dat je niet alles kunt controleren. In de yogales geeft je lichaam of geest soms een reactie die je misschien niet verwacht. Er kunnen ook emoties loskomen na de yogales. Daar mag je je aan overgeven.
Heeft mindset een fysiologisch effect?
Het placebo-effect ken je misschien wel, waarbij je medicatie neemt waarvan je gelooft dat het je beter maakt, terwijl het niet het echte medicijn is. Dit toont de kracht van wat we geloven aan. In een studie vergeleken ze twee groepen die dezelfde shake dronken, maar met een ander etiket: eentje met lage calorieën en eentje met hoge calorieën. Het lichaam gaf minder ‘hongerhormoon’ af na het drinken van de shake met de sticker ‘veel calorieën' in vergelijking met de shake met een ‘gezond etiket’. (1)
In een onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en mindset werd er aan een groep verteld dat de activiteiten die ze deden goed waren voor hun gezondheid. De andere groep werd niets verteld. Bij de groep die ‘wist’ dat wat ze deden gezond was, hadden ze een lagere bloeddruk en minder lichaamsvet dan de groep die geen informatie had gekregen! (2)
Het lichaam en de mind zijn geen twee losstaande delen, maar vormen samen één geheel en beïnvloeden elkaar! Daarom kan mindset (op de yogamat) zo’n groot verschil maken voor je gezondheid. Besef wel: Je mindset kan je niet beter maken als je ernstig ziek bent.
In het kort
Het doel van het 8-voudige pad van Patanjali is mentale helderheid en verlichting. Dat is misschien niet jouw doel in de yogalessen. Tegenwoordig is het doel van een yogales voor veel mensen: het verminderen van vage pijnklachten, minder stress ervaren of soepel blijven.
Wat je ook wil bereiken in de yogales, uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: je lichaam beter leren kennen. Want met die kennis kun je stress verminderen, soepel blijven of vage pijnklachten verhelpen. De yogafilosofie kan je helpen je lichaam beter te leren kennen.
Door met nieuwsgierigheid, tevredenheid en zelfdiscipline op de mat te stappen, kun je je lichamelijke en mentale signalen beter horen, zodat je uiteindelijk jouw persoonlijke doelen kunt bereiken.
Comments